Kirskålsodling

Kirskålen växer överallt kan det tyckas. Överallt där vi inte vill ha den. Trivs jättebra i näringsrik jord.

Sitt dåliga rykte har den såklart för att den är svår, riktigt svår att utrota. Måste vi det? 
Jag startar tidigt på våren och drar upp de blad som jag upptäcker då, innan plantan hinner fröa av sig. Detta gör jag om några gånger och när perennerna sen vuxit till sig har jag inga större problem med kirskålen. 
I ena hörnet av trädgården har jag däremot medvetet en kirskålsodling. Ett näringsrikt grönsaksland. Vad grannen tycker om detta tänker jag inte ta reda på. Även nässlorna får växa fritt här. Enkel skötsel: bara att klippa ner och få ny ung skörd när jag vill. 

Nässlorna sägs skydda bär och fruktträd mot mögel och skadedjur, så var inte så nitisk med bortrensningen utan låt dem växa runt trädstammarna.
Bästa näringsvattnet får du om du låter nässlor slamma till sig några dagar i en hink med vatten. Sila bort och vattna. Nässlor är också väldigt bra för komposten, så häll även slammet där.

Aegopodium podagraria, kirskål.

Urtica dioica, brännässla.
Melissa officinalis, citronmeliss.
Allium schoenoprasum, gräslök.
Ocimum bacilicum, basilika.


Både kirskål och nässlor är näringsrika och perfekta i paj, omelett, pesto, smoothie, pastasås, soppa, torkad, som både varm och kall sallad och så otroligt mycket mer.


Jag blandar oftast kirskål och nässlor med citronmeliss och gärna lite ingefära.

För att få en god sälta i, så putta i lite parmesan eller salta jordnötter.

Den torkade blandningen är ett multivitaminpulver som fungerar i smoothies, på frukostfilen, på mackan, i pastasåsen och som ett nyttigt te.

Finns alltså inga gränser för hur vi kan använda denna växt. Vad som är ogräs handlar ju mer om vår inställning. 

Avslutar med det viktigaste just nu.

Vår underbara nya familjemedlem, som min dotter adopterat från Höörs katthem.
Starbucks heter han. ❤




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

benktsdotter.blogg.se

Natur, trädgård, mat, d.i.y mm

RSS 2.0